Suosituksia 2024


Suositus 1/2024: Varateholähteen muutos ylläpitokohteissa

Kysymys:

Voidaanko paloilmoittimen akkukapasiteetin mitoitusta muuttaa ylläpidon aikana?


Vastaus:

Paloilmoittimen varateholähteen mitoitusta voidaan muuttaa ylläpidon aikana järjestelmän haltijan päätöksellä. Muutoksessa noudatetaan ST-ohjeisto 1 kohdan 8.1. vaatimuksia. Muutoksesta laaditaan asianmukainen riskiarviointi paloilmoittimen haltijan ja paloilmoitinliikkeen toimesta. Arvioinnissa otetaan huomioon paloilmoittimen vikailmoitusten luotettava välitys ja vastaanotto sekä seuraavat asiat:

  • Henkilökunnan mahdollisuus havaita teholähteen vika ja reagoida siihen
  • Varaosien saatavuus paikalla
  • Korjauksen arvioitu kestoaika
  • Korjaamatta jätetyn teholähdevian mahdolliset seuraukset

Muutoksen suunnittelussa otetaan huomioon järjestelmän kuormitus- ja mitoitustiedot kokonaisuutena. Mitoitustiedot pitää olla todennettavissa ja dokumentoituna. Muutoksessa käytetään uusia akkuja, joiden ikä ja toimintakyky on tunnistettavissa. Akkuihin merkitään selvästi käyttöönottoajankohdan kk/vuosi.

Muutoksen yhteydessä otetaan huomioon myös paloilmoittimeen liittyvien järjestelmien ja välitinlaitteiden tehonsyöttö niin, että muutoksen jälkeen varateholähteen mitoitus on sama koko järjestelmäkokonaisuudelle. Mitoitustiedot kirjataan ja ne tulee olla saatavilla.

Varateholähteen muutettu ominaisuus kirjataan paloilmoittimen elinkaarikirjan perusosaan kohtaan "1.13 Järjestelmän tehonsyöttö" ja muutosta koskeva riskiarviointi liitetään elinkaarikirjan liitetiedostoksi. Ohjeita riskiarvioinnin tekemiseen on ST-ohjeisto 1:ssä ja Paloilmoitinsuositusryhmän suosituksessa 2/2020. Paloilmoitinliike tekee muutokselle asennustarkastuksen ja laatii siitä asennustodistuksen. Muutokseen liittyvät asiakirjat tulee olla saatavilla tarkastuksien yhteydessä.


Suositus 2/2024: Hälyttimien kuuluvuuden varmistaminen paloilmoittimen muutosten ja ylläpidon aikana

Kysymys:

Miten paloilmoittimella valvotussa rakennuksessa tulisi huomioida hälyttimet muutosten ja ylläpidon yhteydessä riittävän kuuluvuuden varmistamiseksi?

Vastaus:

Paloilmoittimen hälyttimien toiminta ja kuuluvuus on syytä varmistaa säännöllisesti järjestelmän ylläpidon aikana. Hälyttimien määrän riittävyys olisi arvioitava muutosten yhteydessä hyvän ja kattavan hälyttämisen varmistamiseksi. Hälyttimien toiminnan ja määrän uudelleenarviointia voivat vaatia esimerkiksi seuraavat muutokset toimintaympäristössä:

Huonetilojen käyttötarkoituksen muutokset:

  • Toimistotilan muuttaminen majoituskäyttöön (pysyvä oleskelu)
  • Tilojen äänieristäminen (vaimennetut tilat, työtilat, studiot ym.)
  • Ääniympäristössä tapahtuvat muutokset erityisesti teollisuus- ja tuotantotiloissa

Rakenteelliset muutokset (ovet, seinät ym.)

Käyttäjä/asukaskunnan tarpeiden muutokset. Kuuluminen muuttuu haastavammaksi tai tarvitaan erilaisia menetelmiä hälytyksen tunnistamiseen.

Poistumishälytys ja turvakuulutusjärjestelmien jälkiasennukset.


Esimerkkejä tarvittavista toimenpiteistä:

Hälyttimien määrän lisääminen määritellyllä alueella. Määrän lisääminen on suositeltavampaa kuin olemassa olevien hälyttimien äänenpaineen lisääminen. Poistumisovien lähelle asennettujen hälyttimien liian kovalle säädetty äänenvoimakkuus voi häiritä evakuointia ja pelastuslaitoksen työskentelyä.

Erityyppisten hälytintekniikoiden käyttö tilanteissa, joissa normaalien äänihälyttimien käytössä on ongelmia:

  • Vilkkuhälyttimet
  • Ilmaisinkohtaiset kantaäänihälyttimet
  • Poistumishälytys ja turvakuulutusjärjestelmät

Kiinteistössä olevien henkilöiden toiminta ja ohjeistus:

  • Viivetoimintojen huomioiminen
  • Koulutettu henkilökunta saa tiedon ja selvittää hälytyksen syyn

Pelastussuunnitelman sisältää ohjeet, miten rakennuksessa menetellään hälytystilanteessa. Suunnitelma on tarvittaessa päivitettävä, jos hälytinlaitteissa tehdään muutoksia.

Paloilmoittimen ja siihen kuuluvien hälyttimien säännöllisen testauksen ja tarkastuksen järjestäminen on paloilmoittimen haltijan vastuulla.


PALOILMOITINSUOSITUSRYHMÄ